Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

U nazočnosti dr. sc. Maria Šiljega, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mirka Budiše, zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Marija Tufeković i Ladislav Bevanda direktor Heringa d.d., kao predstavnik Zajednice ponuditelja HERING-ELCOM-ENOVA, u Karlovcu su 14. 11. 2022. godine potpisali Ugovor o projektiranju i izvođenju radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora.

Vrijednost ugovorenih radova je 333.081.864,69 kuna bez PDV-a, a rok završetka projektiranja i izgradnje Centra je 35 mjeseci, nakon čega slijedi probni rad u trajanju od šest mjeseci.

U pozdravnom govoru direktorica Marija Tufeković je naglasila da je svrha Projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina gora služiti potrebama za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom Karlovačke županije, sjeveroistočnog dijela Ličko-senjske županije i zapadnog dijela Sisačko-moslavačke županije.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da CGO Babina gora nikada i ni na koji način neće ugrožavati ljude i okoliš, već je neophodan dio rješenja za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom, pomoći će da živimo kvalitetnije i da zbrinjavamo otpad na održiv način i sukladno relevantnom zakonodavstvu. Poručila je da Centar za gospodarenje otpadom nema alternativu.

Zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša naglasio je da CGO Babina Gora nije samo velik projekt po svojoj investiciji već je velik projekt zato jer se njime rješava pitanje onog dijela otpada koji se ne može reciklirati. Realizacija ovakvih projekata je složena, nužna je i pomoć države tako da Fond za zaštitu okoliša planira sudjelovati sa oko 76 milijuna kuna u sufinanciranju Projekta.

Babina gora je dugoročno i kvalitetno rješenje za tri županije: Karlovačku, Sisačko moslavačku i Ličko senjsku, ali je ovaj Centar važan i za ostvarenje hrvatskih nacionalnih interesa, odnosno neophodan je za ispunjavanje obveza koje je Republika Hrvatska pristupom Europskoj uniji potpisala u smislu politika gospodarenja otpadom, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg. Danas u Hrvatskoj imamo dva Centra za gospodarenje otpadom koja rade, dva Centra koja bi u idućih godinu dana trebala početi s radom, a cilj je imati u Republici Hrvatskoj 11 centara za gospodarenje otpadom.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni i predstavnici gradova i županija koje su suvlasnici Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, predstavnici izvršitelja usluga tehničke pomoći, usluge nadzora nad izgradnjom CGO Babina gora te usluge informiranja javnosti i vidljivosti projekta CGO Babina gora, kao i direktori drugih centara za gospodarenje otpadom iz Hrvatske.